تامین دستگاه سانتریفیوژ و اکسترکتور

111

یکی از آلوده کننده های اصلی عملیات حفاری ، گل های حفاری می باشد که شامل ترکیبات ناخواسته ای مانند فلزات سنگین و … هستند. بدین منظور قرار است دستگاه هایی جهت تصفیه گل های حفاری توسط این سازمان تامین گردد.

الف) اهمیت موضوع و بیان مساله:

عملیات حفاری در صنایع نفتی همواره به همراه تولید حجم بسیار بالای پسماندهای جامد و مایع بوده و مشکلات بسیاری را برای منطقه اطراف سکوهای حفاری به وجود آورده است. علاوه بر این، این پسماند­ها دارای خصوصیات خاص و ارزشمندی بوده که توجه شرکت های نفتی را جلب کرده است. بدین منظور، در وهله اول سعی شده که با استفاده از تکنولوژی های جدید میزان تولید پسماندهای حفاری به حداقل میزان ممکن و حتی به صفر برسد و همچنین در وهله دوم پسماند تولید شده را تصفیه و در نهایت دفن کنند.

ب) انواع سیستم های تصفیه گل حفاری:

1-Solid Control : ساده‌ترين سيستم تصفيه گل حفاري، سيستم Solid Control است. در اين سيستم مواد خروجي از دهانه چاه (مخلوط گل حفاري و ذرات معلق در داخل آن) توسط لوله وارد مجموعه‌اي از دستگاه‌هاي جداکننده ارتعاشي و دوار شده و در نهايت محصول خروجي گل تصفيه شده با قابليت استفاده مجدد و همچنين ذرات جامد خارج شده از چاه است.

2-Zero Discharge: به لحاظ جلوگيري از صدمات وارد شده به محيط‌ زيست، اين سيستم برترين سيستم تصفيه است، چرا که تمامي خروجي‌هاي آن قابل بازگشت به سيستم حفاري و يا محيط‌ زيست است. در اين سيستم گل خروجي از چاه ابتدا وارد سيستمي مشابه سيستم  Solid Controlشده و گل تصفيه شده وارد مخازن مي‌شود. اجسام جامد باقي‌مانده نيز مجدداً وارد يک دستگاه سانتريفوژ شده و آخرين مقادير گل حفاري نيز از آن جدا مي‌شود.

معرفی دستگاه اکسترکتور(Cutting Dryer):

دستگاه اکسترکتور نیز با توجه به نوع پسماندهای حفاری از چاه (شامل گل­های پایه روغنی یا آبی)، وظیفه غربالگری ذرات روغن و ذرات ریز جامدات را با وارد نمودن نیروی گریز از مرکز عمودی، جهت استفاده مجدد در سیکل بازیابی پسماند حفاری به عهده دارد. خروجی­های این دستگاه شامل ذرات جامد خشک شده و سیال می­باشد.

333

معرفی دستگاه سانتریفیوژ(Decanter Centrifuge):

دستگاه سانتریفیوژ مخلوط میعانات پسماند حفاری نفت را از طریق ورودیهای مربوطه دریافت نموده و سپس از طریق لوله های تغذیه این مخلوط به مجموعه کانوایر هدایت می شود. در این مرحله، دستگاه سانتریفیوژ با وارد نمودن نیروی گریز از مرکز افقی به پسماند حفاری موجب جداسازی ذرات میکرونی جامد گردیده و سپس بخش مایع مخلوط از طریق خروجی­های مربوطه خارج می­گردد.

 222

عملکرد دستگاه سانتریفیوژ و اکسترکتور:

ابتدا ذرات جامد درشت پسماندهای حفاری توسط لرزاننده­هایی از مایع جدا شده و سپس مایع مخلوط جاری وارد دستگاه اکسترکتور می­شود. مابقی ذرات جامد در این مرحله جداسازی می­شود و محصول این دستگاه پس از گذر از پمپی وارد دستگاه سانتریفیوژ می­شود و ذرات میکرونی جامد از این مایع امولسیون بواسطه نیروی گریز از مرکز، جدا می شود و در نهایت مایع همگنی از دستگاه خارج می­گردد.

ج ) فعالیت های جاری شرکت پایوران پارسیان در راستای تهیه دانش فنی طراحی و ساخت این دستگاه ها به شرح ذیل می­باشد:

 

  1. بررسي و شناسايي روش ها و سیستم های موجود

  2. شناسایی عیوب، نواقص و بهبودهای لازم

  3. شناسایی زیر مجموعه­ها و قطعات – طراحی و مدلسازی اولیه محصول

  4. تهیه نمودار درختی و کدگذاری کامل قطعات سیستم

  5. تهیه دیاگرام هاي عملکرد زیرمجموعه ها وکل سيستم

  6. تهیه بلوک دیاگرام مهندسی معکوس

  7. تعيين و تهيه استانداردهاي مورد نياز

  8. تهيه نقشه هاي مدار هاي الكترونيكي

  9. تهيه نقشه هاي مدار هاي هیدرولیکی

  10. آناليز و شناخت كامل قطعات ( جنس، عملكرد)

  11. تهيه نقشه هاي ساخت قطعات

  12. مذاکره و برگزاری جلساتی با کارفرما جهت دانستن خواسته ها و نیازهای کارفرما ، تا دستگاه های تامین شده کاملا مطابق با کیفیت مورد نظر ایشان باشد.